15.8 C
Skopje

Kонтејнери за собирање на отпад во општина Пласница, проект вреден над милион денари

Општина Пласница денеска официјално врши преземање на контејнери за собирање на отпад.

Активноста е дел од проектот: Подобрена енергетска ефикасност во јавните објекти и намалување на загадувањето на животната средина кој го спроведува Центарот за развој на ЈПР во соработка со општините партнери меѓу кои и Општина Пласница.

Основна цел на овој проект е подобрување со управувањето врз животната средина во регионот и намалување на загадувањето врз почвата и водите.

Проектот е финансиран од Програмите за рамномерен регионален развој на Министерството за локална самоуправа, односно Бирото за регионален развој за 2021/2022 година.

Вкупната вредност на проектот изнесува 1.061.376 д. од кои 960.000 д. ЈПР ги обезбеди преку Виро за регионален развој, а пак општина Пласница учествуваше со 101.376 денари.

Инаку дeнеска пристигнаа вкупно 59 големи пластични контејнери од 1100 л. и 258 пластични контејнери од 120 л. наменети за домаќинствата и правните лица, а дел ќе бидат поставени на јавните површини во сите населени места на општина Пласница.

Се надеваме дека со реализацијата на овој проект и поставувањето на контејнерите за отпад во сите четири населени места на територија на општина Пласница ќе се собира отпадот и ќе се намали загадувањето на почвата и водите.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

Во случај на договор со Бугарија, Франција ќе организира прва меѓувладина седница на Северна Македонија и ЕУ

Француското Министерство за надворешни работи и Европа се огласи по средбата на шефот на француската дипломатија Жан-Ив Ле Дриан со неговиот колега од Северна...

Средба на министерот Шаќири со романската амбасадорка Адела Моника Аксинте

Министерот за образование и наука Јетон Шаќири денеска имаше средба со амбасадорката на Романија Адела Моника Аксинте, на која разговарале за унапредување и интензивирање...

Ѓоргиев: Сегашниот пристап од Софија води кон консолидирање на наративите на Тодор Живков

Заедничката македонско-бугарска комисија за историски и образовни прашања денеска продолжува со својата работа, но во една крајно влошена атмосфера по отворањето на Бугарскиот клуб...

Зошто и како странци купуваат недвижности во офшор земји како Дубаи?

Во овие финансиски или даночни раеви инвеститорите се ослободени од даноци и немаат никаква законска обврска да го докажуваат потеклото на своите пари пред...

Превирања во НСДП: Битка за наследник на Тито

Има судир, но не и раскол во НСДП, вели за Фокус се уште актуелниот партиски претседател во заминување Тито Петковски, откако два табори влегоа...