-6.2 C
Skopje

Shilegov: Shkupi bëhet me zonën më të madhe këmbësorike në Evropë

Kryetari i Qytetit të Shkupit, Petre Shilegov, e prezantoi planin për mbylljen e Unazës së Vogël në Shkup, me çka do të bëhet zona më e madhe këmbësorike në Evropë. Ai theksoi se me mbylljen e Rrugës 11 Tetori, gjegjësisht Dimitrija Cupovski (nga Kuvendi deri te Paloma Bjanka), fitohen 71 hektarë, ose 730.000 metra katrorë, ku automjetet nuk do të jenë të pranishme.

“Në këtë shteg nga rruga, do të mundësohet lëvizja ekskluzivisht për autobusët e sistemit BRT. Kjo mundëson lëvizjen e papenguar të këmbësorëve nga Hekurudha e vjetër deri në fund të Bit Pazarit dhe nga Kuvendi deri te udhëkryqi në Paloma Bjanka, tha Shilegov.

Zonat më të mëdha të këmbësorëve në Evropë deri më tani janë në Gent (Belgjikë) dhe Portevedra (Spanjë) dhe mbulojnë një sipërfaqe prej rreth 50 hektarëve. Dhe Barcelona në Spanjë kohët e fundit paraqiti synimin e saj për të mbyllur një pjesë të qendrës së qytetit në mënyrë që të krijojë një zonë për këmbësorë prej gati 33.5 hektarësh.

Qyteti i Shkupit e çliron këtë hapësirë ​​nga veturat sipas shembullit të kryeqyteteve evropiane. Duke futur transport publik efikas siç është sistemi BRT, theksuan nga Qyteti i Shkupit, qytetarët marrin një alternativë për transportin e qytetarëve, veçanërisht atyre që duan të arrijnë në këtë pjesë të qytetit. Dy linjat BRT mbivendosen pikërisht para zonës së këmbësorëve.

“Lehtësim shtesë i lëvizjes merret me rrethrrotullimet që planifikohen të ndërtohen në afërsi të zonës, në mënyrë që lëvizja e automjeteve të shpërndahet më lehtë nga qendra e qytetit. Dy rrethrrotullime janë planifikuar para dhe pas mbikalimit në Cërniqe dhe Kisella Voda dhe e treta në ndërtesën e ish -Maqedonisë së Re”, theksojnë nga Qyteti i Shkupit.

Nga atje, theksuan se qëllimi është shpërndarja e fokusit të Qytetit të Shkupit në qendër të tij, lënia e hapësirës që qyteti të zhvillohet plotësisht, në të gjitha pjesët e tij. Në të njëjtën kohë, duke lënë hapësirë ​​për vizitorët, këmbësorët, çiklistët, pikërisht në qendër të qytetit dhe i njëjti të ruhet.

TË FUNDIT

RMV me Qeveri të re / Kovaçevski kryeministër, Grubi zëvendëskryeministër i parë

Në KUvendin e Maqedonisë së Verut është zgjedhur Qeveria e re. Nga gjithsej 118 deputetë të pranishëm në sallë, kanë votuar 108. Prej tyre 62...

Arbër Ademi replikë Ziadin Selës: Nuk mund ta mposhtni Ali Ahmetin, jeni humbës në çdo cikël zgjedhor

Koordinatori i grupit parlamentar të BDI-së, Arbër Ademi ka replikuar kundër Ziadin Selës duke i thënë se ai duhet të kërkojë përgjegjësi për dështimin...

Vjollca Ademi replikë Ilire Dautit: A ndjeheni mirë që partneri juaj Apasievi nuk ju lejon të flisni shqip?

Ndaj deputetes opozitare Ilire Dauti ka reaguar deputetja e BDI-së, Vjollca Ademi. Ajo ftoi ASh-në që të shoh gabimet e veta, duke ia kujtuar koalicionet...

Vjollca Ademi: BDI gjithmonë punon në përmirësimin e pozitës së gruas

Ndaj deputetes opozitare Ilire Dauti ka reaguar deputetja e BDI-së, Vjollca Ademi. Ajo ftoi ASh-në që të shoh gabimet e veta, duke ia kujtuar koalicionet...

Vjollca Ademi ia përplas në fytyrë Ilire Dautit: Nuk keni kredibilitet të flisni, nga 80 mijë vota mbetët me 40 mijë

Gjatë debatit për zgjedhjen e Qeverisë së re, deputetja e ASH-së Ilire Dauti, ka akuzuar BDI-në për varfërimin e qytetarëve dhe largimin e përditshëm...