-6.2 C
Skopje

Visar Ganiu: Gratë përmes kulturës po emancipojnë Kombin

Kryetari i Komunës së Çairit Visar Ganiu, i shoqëruar nga bashkëshortja Nazime Ganiu, mori pjesë në panel diskutimin ‘Sfidat dhe meritat e gruas në kulturë’, të organizuar nga Forumi i Gruas i BDI-së.

Në panel ku të ftuara ishin gra të suksesshme nga profesione të ndryshme, Ganiu tha se Komuna e Çairit gjatë katër viteve të kaluara, por jo vetëm, ka bërë përpjekje për kyçjen e grave në secilin nivel qeverisës, andaj edhe sot në nivel komune mbi 60 për qind e institucioneve dhe drejtorive janë gra të suksesshme.
‘Thënë të drejtën, krahasuar me kohërat e më hershme, sot jemi në gjendje shumë më të mirë. Një kohë, në gishta mund t’i numëroje gratë me shkollim sipëror kurse sot gratë shqiptare mbartin postet dhe përgjegjësitë më të larta. Dhe jo vetëm poste politike, por edhe poste kulturore dhe intelektuale e që mund të njihen edhe si elitë apo avangardë shoqërore’ tha Ganiu para grave shkupjane.

Ganiu tha se gruaja sot ka shumë sfida, ashtu siç ka sfida edhe shoqëria, por për ta parë nivelin e emancipimit të një shoqërie, atëherë duhet shikuar nivelin emancipues të gruas në atë shoqëri. Gruaja e emancipuar është shëmbëlltyra më e mirë një shoqërie, tha kryetari i Komunës së Çairit dhe kandidat për këtë detyrë në 4 vitet e ardhshme, Visar Ganiu.

‘Kur ju gratë kultivoni kulturën, siç po e bëni sot përmes këtij aktiviteti, kjo do të thotë se vetëdija për një vizion të ardhshëm për gruan shqiptare është i qartë. Kjo më gëzon dhe më jep shpresë‘, tha Ganiu. Ai nga panel diskutimi i sotëm, u rizotua se në mandatin e ardhshëm, Komuna e Çairit do të ketë një nënkryetare.

Aktiviteti i sotëm u përkrah nga Qendra Informative Kulturore e udhëhequr nga bartësja e listës së këshilltarëve të BDI-së në këto zgjedhje znj. Sermine Purini, ndërsa në panel diskutim morën pjesë aktorja Drita Kaba Karaga,
historiania e artit Narona Luma Veseli, shkrimtarja Lira Bojku dhe piktorja Teuta Hoxha Imeri. Pjesën artistike muzikore e performoi artistja Agnesa Çavolli

TË FUNDIT

RMV me Qeveri të re / Kovaçevski kryeministër, Grubi zëvendëskryeministër i parë

Në KUvendin e Maqedonisë së Verut është zgjedhur Qeveria e re. Nga gjithsej 118 deputetë të pranishëm në sallë, kanë votuar 108. Prej tyre 62...

Arbër Ademi replikë Ziadin Selës: Nuk mund ta mposhtni Ali Ahmetin, jeni humbës në çdo cikël zgjedhor

Koordinatori i grupit parlamentar të BDI-së, Arbër Ademi ka replikuar kundër Ziadin Selës duke i thënë se ai duhet të kërkojë përgjegjësi për dështimin...

Vjollca Ademi replikë Ilire Dautit: A ndjeheni mirë që partneri juaj Apasievi nuk ju lejon të flisni shqip?

Ndaj deputetes opozitare Ilire Dauti ka reaguar deputetja e BDI-së, Vjollca Ademi. Ajo ftoi ASh-në që të shoh gabimet e veta, duke ia kujtuar koalicionet...

Vjollca Ademi: BDI gjithmonë punon në përmirësimin e pozitës së gruas

Ndaj deputetes opozitare Ilire Dauti ka reaguar deputetja e BDI-së, Vjollca Ademi. Ajo ftoi ASh-në që të shoh gabimet e veta, duke ia kujtuar koalicionet...

Vjollca Ademi ia përplas në fytyrë Ilire Dautit: Nuk keni kredibilitet të flisni, nga 80 mijë vota mbetët me 40 mijë

Gjatë debatit për zgjedhjen e Qeverisë së re, deputetja e ASH-së Ilire Dauti, ka akuzuar BDI-në për varfërimin e qytetarëve dhe largimin e përditshëm...