15.8 C
Skopje

Работна средба со претседателот на совет на експерти на МАПАС

Работна средба со претседателот на совет на експерти на Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС) , Максуд Али, на која утврдивме заеднички точки во полето на наплата на придонесите од задолжителното социјално осигурување во согласност со Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување.
МАПАС вр­ши су­пер­ви­зи­ја и контрола на ра­бо­те­ње­то на пензиските фондови, и е надлежна за издавање, повлекување и одземање на дозволи за основање на пензиски друштва и дозволи за вршење на дејност – управување со пензиски фондови. Заедничкото делување на двете институции ќе придонесе за поголема заштита на интересите на членовите и пензионираните членови на пензиските фондови и поттикнување на развојот на капиталното финансирано пензиско осигурување за посигурни пензионерски денови.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

Во случај на договор со Бугарија, Франција ќе организира прва меѓувладина седница на Северна Македонија и ЕУ

Француското Министерство за надворешни работи и Европа се огласи по средбата на шефот на француската дипломатија Жан-Ив Ле Дриан со неговиот колега од Северна...

Средба на министерот Шаќири со романската амбасадорка Адела Моника Аксинте

Министерот за образование и наука Јетон Шаќири денеска имаше средба со амбасадорката на Романија Адела Моника Аксинте, на која разговарале за унапредување и интензивирање...

Ѓоргиев: Сегашниот пристап од Софија води кон консолидирање на наративите на Тодор Живков

Заедничката македонско-бугарска комисија за историски и образовни прашања денеска продолжува со својата работа, но во една крајно влошена атмосфера по отворањето на Бугарскиот клуб...

Зошто и како странци купуваат недвижности во офшор земји како Дубаи?

Во овие финансиски или даночни раеви инвеститорите се ослободени од даноци и немаат никаква законска обврска да го докажуваат потеклото на своите пари пред...

Превирања во НСДП: Битка за наследник на Тито

Има судир, но не и раскол во НСДП, вели за Фокус се уште актуелниот партиски претседател во заминување Тито Петковски, откако два табори влегоа...